lupa

Home  >>  Volný čas  >>  Zelenina

Včela





Zelenina


Odkazy

Česnek

Česnek kuchyňský vyrůstá do výše 25 až 90 cm. Skládá s cibule složené z četných, nepravidelně vejcovitých stroužků. Lodyha je přímá, oblá, v období zralosti šroubovitě pokřivená. Listy jsou střídavé, široce čárkovité, žlabovité.

Květenství tvoří koncový lichokolík z dlouze stopkatých květů a rozmnožovacích cibulek, obalený v mládi toulcem s dlouhou špičkou. Květy jsou obojaké, paprsčité, trojčetné, se sšpinavě bílým okvětím. Semeník je svrchní, trojpouzdrý, a plodem poudrosečná tobolka s černými semeny. V České republice se pěstuje v teplejších krajích, v několika domácích i zahraničních kultivarech jako koření, obdobně jako všude jinde na světě. Výchozím typem je snad středoasijský druh A. Longicuspis. - Drogou jsou čerstvé stroužky.

Česnek se sklízí v létě, když se lodyhy na vrcholu zkrucují. Dosušuje se nejlépe zavěšený ve svazcích ve vzdušných kůlnách.

Skladovatelnost česneku je až 10 měsíců. Droga má výrazné aroma, ale intenzivně ostrý pach a palčivá chuť se projeví až při zpracování. Obsahuje 0,1 - 0,25% silice s významným desinfekčním účinkem. Aliin (nepáchnoucí) se rozkládá enzymem aliinázou na alicin a další látky. Alicin je vysoce antibioticky účinný ještě při zřededení 1:100 000, není však stabilní a rozkládá se rychle na česnekové páchnoucí sulfidy. Dále byly z česneku izolovány flavonoidy, cukry, vitamíny a hormonálně, snad i gerontologicky účinné, dosud však blíže neprozkoumané látky.

Užitečnost česneku

Významné jsou zejména dezinfekční a protikřečové účinky na zažívací ústrojí, využívané při chronických poruchách činnosti střev a proti jejich parazitům. Baktericidnost byla prokázána při chronických zánětech průdušek a dávivém kašli. Při zevním použití ničí rozmanitá plísňová onemocnění, zejména meziprstové mykózy. Považuje se také za lék proti skleróze, vysokému krevnímu tlaku a přisuzuje se mu účinnost proti tuberkulóze. Úžívá se jako teplý nálev, nebo studený výluh, syrové stroužky s chlebem, v polévce, nebo mléce. Některá léčiva obsahují látky z česneku, tak nepáchnou. Jsou určena pacientům, kteří česnek nesnášejí. Při užívání česneku a při konzumaci jídel bohatě česnekem kořeněných dochází k vydýchávání a vypocení nepříjemně páchnoucích látek (dialyfdisulfidů), proto jeho použití v terapii je omezováno spíše ze společensko estetických důvodů. Česnek je významné koření, nebo kořenná zelenina s bohatým využitím. V Číně, Orientě a ve Středomoří se používal již od starověku.

Skladování česneku

Česnek skladujeme nejlépe v suché a větrané místnosti. Vlhkost mu škodí.

Český česnek prodej:

Dejte si pozor ať koupíte, skutečně český česnek, zde seznam spolehlivých prodejců:

Česnek Kozák

Kvalitní český česnek můžete zakoupit přímo od pěstitelů či na farmářských trzích.

Vaříme česnečku

Česnečka Ingredience:

3 velké brambory
4 - 6 stroužků česneku (nejlepší je český)
1 cibule
lžíce oleje
majoránka
petrželová nať
1,2 litru vody

Postup:

Brambory ostrouháme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě doměkka. Poté je rozmělníme, přidáme česnek utřený se solí, osmaženou nakrájenou cibuli a krátce povaříme. Polévku dochutíme majoránkou a petrželovou natí.