lupa

Papírové modely - prodej

Papírové modely - prodej

Logo - obrázek

Papírové modely


Vítejte na internetových stránkách zaměřených na možný prodej slepených papírových modelů. Jedná se převážně o modely s časopisu ABC, které vycházely ve starších ročnících, kdy se papírové modelářství pomalu dostávalo na vrchol a kdy ještě modely nebyly dělané prostřednictvím počítačových technologií, ale nádherně kresleny anylynovými barvami.

Je však možné, že se Vám cena nabízených modelů zdá dosti vysoká. Vysvětlení je ovšem jednoduché. Všechny nabízené modely jsou slepeny v dobré kvalitě. Hlavní přednost mají tu, že jsou mnohonásobně podlepeny. Obzvláště modely, které mají velkou základnu. Mnohonásobné podlepování máj svůj speciální postup. Většinou vůbec nelze při stavbě postupovat podle návodu autora vystřihovánky. Model nebo jeho základna a části se lepí z tvrdšího papíru, např 250 g/m2 a po částečném zpracování se zevnitř podlepuje při čemž se jednotlivé podlepované stěny modelu (jednotlivých dílů) tvarují, tím jak lepidlo postupně zasychá. Silnější vrstva papíru zajišťuje stálý, neměnný tvar a pevnost. Slepený a již podlepený celek se pak polepuje originálním barevným výtiskem. Je to velice zdlouhavá a nezábavná procedura, která ovšem zajistí přesný a velmi pevný tvar celého modelu. To nejvíce vyniká u karoserií. Vždyť u skutečných vozidel jsou plechy karoserie mírně vyboulené a zakulaceny aby nedocházelo k deformaci. Všechny hrany papíru jsou postupně retušovány černou fixou nebo do odstínu okolní plochy. Podlepovány jsou i drobné díly např. zrcátka, stěrače, volant, řadící páky, světla, tabulky RZ, nebo různé lišty a profily. Některé díly jsou plné např. kola a všechny válcové díly, nebo hranolové díly, nebo konstrukční díly - např listová pera, rámy, nebo části podvozku a sedadel především u veteránů.

Tyto vícepráce, které obvykle modeláři neprovádějí zaberou veliké množství času. Práce na modelu se tak může prodloužit na několikanásobně delší dobu a od se také odvíjí cena.

Dovoluji si podotknout, že hodina práce u dražších, složitějších modelů vyjde na pouhých 60, až 70 Kč. U jednoduších až 80 Kč, což určitě není mnoho. Navíc tyto starší vystřihovánky už téměř nikdo nesežene, pouze přes inzerci.

Navíc papírové modely nemohou být nikdy cenově, nebo hodnotově srovnávány s plastovými modely, nebo s jinými modely, které se vyrábějí sériově. Kvalitní papírový model je výsledkem složité práce autora, který zkonstruoval vystřihovánku a modeláře, který trpělivou ruční prací model slepil.

Máte li o některý z modelů zájem, rád Vám ho osobně dovezu, jste li z Prahy, nebo okolí. Vzhledem k drobným dílům modelu. Modely nelze zasílat poštou.

WWW stránky budou dvakrát do roka rozšiřovány - na jaře a na podzim o několik nových kusů modelu

Aktualizace

Aktualizace proběhla 5.11. 2011 rozšířením nabídky o 38 nových modelů. Celkový počet modelů je 135 kusů.

Papírový model může tvořit vhodnou dekoraci do kanceláře, bytu, chalupy.

tel: 603 585 291