lupa

Malování pokojů

Malování pokojů

Logo - obrázek

Malování pokojů

Malování obývaných místností by jsme měli z hygienických důvodů provádět po čtyřech letech. Může se to někomu zdát brzy, ale napříkalad v hotelových pokojích se podle součastných předpisů musí malovat po dvou letech a v nemocničních nebo restavračních zařízení dokonce ještě dříve.

Častým malováním a vhodnou volbou materiálů se ničí choroboplodné zárodky a tím se vytváří zdravotně nezávadné prostředí.

Malování má také svůj estetický význam. Životní prostředí působý na psychyku člověka. V čisté a krásné místnosti se budete dobře cítit, lépe se vám bude spát nebo pracovat.

Provádění nátěrů má také význam národohospodárný (prodlužování životnosti). Barva - nátěr vytváři na povrchu omítky ochranou vrstvu.

Není-li potřeba škrábat starý nátěr, po zakrytí nábytku a podlahy odstraňte ze stěn vzniklé pavučiny. Proveďte vždy dva nátěry klihovou nebo disperzní barvou za použití štětky nebo válečku.

Při provádění malířských prací vždy platí nepodcenit přípravné práce jako zakrytí igelitem doprostřed přesunutý nábytek a podlahu a vše zajistit papírovou lepící páskou.

Budete-li chtít značku malířské barvy vybírat podle ceny, je třeba si uvědomit, že každý materiál má jinou vydatnost. Vydatnost se určuje u starších českých materiálů v kylogramech. Tedy kolik čtverečných metrů z 1 kg barvy nanesete na hladkou středně savou plochu. U nových a zahraničních barev je to v litrech. Tedy kolik čtverečných metrů nanesete z 1 litru barvy na hladkou středně savou plochu. U některých materiálů (většinou s malou vydatností) se vydatnost určuje i naopak. Tedy kolik litrů nebo kylogramů materiálu spotřebujete na jeden čtverečný metr. U některých výrobků či značek je uvedena vydatnost na celé balení. Stejné vždy zůstává to, že se vydatnost určuje jen při jedné vrstvě. Většinou tedy platí, že dražší materiály mají vyšší vydatnost, tedy nižší spotřebu materiálu na čtverečný metr. Proto i když se vám barva bude zdát drahá, nemusí být dražší, protože s ní natřete více čtverečných metrů, než z jinou levnější. A dnes je hodně značek, které dokáží spotřebu barvy výrazně snížit oproti průměru. Například materiály značky Dulux.

Vždy si přečtěte návod na obalu barvy. Důležité je ředění. Na první nátěr je se barva ředí jinak, než na druhý. Má-li být barva disperzní a označená jako omyvatelná, je nutné nechtěné přetahy mimo stěnu nebo kapance utřít ihned, tedy ještě za mokra. Takováto barva je totiž po zaschnutí vodou nerozpustná a nechtěně umazané či pokapané plochy by ste těžko umyly. Barvu po naředění vždy důkladně promýchejte.

Zbyde-li vám rozředěná barva, a víte že se vám do dvou týdnů nebude na nic hodit, rounou jí vylíte. Barva by zasmrádla a zkazila by se. Dlouhodobě skladovat barvu lze pouze tu, která nebyla naředěna vodou. Na etiketě je vždy uvedena minimální trvanlivost. Je-li barva dobře uskladněna (v chladu a suchu) a dobře uzavřena, vydrží i déle. Není-li barva dobře uzavřena, začne houstnout a začnou se tvořit hrudky. Barva tak výrazně stratí svou kvalitu.

Při práci je velmi důležité větrat. Malujete-li v zimě, je potřeba hodně topit. Je-li venku velká zima, silný mráz, větrejte jen v krátkých intervalech, ale okno vždy otevřte dokořán, aby se vyměnil vzduch. Malujete-li v létě, v horkém počasí, okna mějte stále otevřená. Je dobré dělat průvan, ale pozor, ať se vám prudce nezavře okno a nerozbije se sklo.

Budete-li malovat místnost například přízemní, nebo sklepní, která bude velmi vlhká a na spodcích budou mokrá místa, je dobré je předem vysušit například horkovzdušným fénem nebo elektrickým přímotopem a totéž dělat i po malování. Používáte-li pro urychlování schnutí některé tyto elektrické spotřebiče, je třeba si uvědomit, že mají příkon okolo 2 kw. Proto by měl každý spotřebič pracovat na jeden jistič. Schnutí lze také Urychlit ventilátory.

Více přesných informacích o malování a různých postupech, nástrahách nebo vzniklých komplikací se dočtete v dalších konkrétních odkazech webových stránek Malířský průvodce.


Adresa:

Malování pokojů - návody


Telefon:  
E-mail:    
WWW:   /malovani_pokoju-28-8-1.html