lupa

Zadělávání šliců

Zadělávání šliců

Logo - obrázek

Zadělávání šliců

Dělali vám doma novou elektřinu a máte v bytě hluboké šlice a chcete si je zadělat.

Nejprve oškrábejte malbu. Ačkoli se to zdá zbytečné, je to velmi důležité. Máte-li na omítce určitou tloušťku staré klihové malby a nechali by jste jí a šlice pak zadělali, aby byly stejně srovnány s okolní malbou, vznikl by problém až by jste někdy v budoucnu starý nátěr museli oškrábat. Zákonitě by bylo více nátěrů na staré omítce a méně na zadělaných šlící, takže všechny ty zadělané šlice by vystoupily nad okolní omítku a museli by jste celou místnost vyštukovat. Proto tedy všude, kde budete šlice zadělávat, oškrábejte omítku chtě nechtě (viz škrábání staré malby).

Po oškrábání malby a rozmytí se konečně můžete pustit do zadělávání šliců. Rozdělejte si vápennou omítku. S tou po namočení budete šlice zahazovat zednickou lžící nebo špachtlí. Omítku do šliců nelze nijak nanést, hned by vým odpadla. Musíte je pouze zahazovat maltou. U této práce nemusíte nijak spěchat. Je-li spára velká, dělejte jí na vícekrát, aby vám malta nevypadávala. Zaplněný šlic potom zarovnejte mokrým dřevěným hladítkem krouživými pohyby po stěně. Žádná malta nesmí vyčnívat přez starou omítku. Naopak musí být trochu propadlá. Proto dřevěné hladítko stále namáčejte. Maltu nechte úplně zaschnout, nejlépe do druhého dne.

Velmi dobře se pracuje se stavebním lepidlem. Můžete ho použít i místo štuku. Lepidlo rozdělejte a natáhněte ho přez šlice zahozené maltou. Natažené lepidlo nechte zavadnout, na okrajích začne světlat a pak začněte hruzbým zednickým filcem lepidlo rozmývat. Pozor, ať zase lepidlo úplně nevymejete. Zaměřte se hlavně na okraje šlice. Dělejte jen krouživé pohyby.

Po zaschnutí lepidla můžete šlice přetřít nebo celou místnost vymalovat. Po zaschnutí přez šlice natáhněte brusnou stěrku. Tu potom ručně přebrušte brusnou mčížkou. Při broušení, jak vám bude stěrka ubývat budete narážet na zrna lepidla a povrch začne být hrubší. Proto bruste tak dlouho nebo do té doby, než hrubost broušeného šlice bude zhruba stejná jako hrubost okolní omítky. Zadělané šlice by tak neměli být vůbec vidět.

Image

Adresa:

Malování pokojů - návody


Telefon:  
E-mail:    
WWW:   /zadelavani_slicu-31-27-1.html