lupa

Nátěr starých dřevěných oken

Nátěr starých dřevěných oken

Logo - obrázek

Nátěr starých dřevěných oken

Rozhodli jste se natřít stará dřevěná okna do kryváho nátěru a chcete, aby vypadala téměř jako nová. Není to zas tak složité, jen potřebujete dostatek času nejen na práci, ale na dobu schnutí jednotlivých nátěrů a přesně dodržovat technologický a pracovní postup.

Je samazřejmosti starý nátěr odstranit. Jak přesně postupovat při odstraňování starého nátěru se dočtete v odkaze (opalování oken)

Nátěr z oken a okenních rámů máte tedy odstraněn. Okna je nyní třeba dokonale vybrousit skelným papírem s hrubostí č 30 - 40. Po obroušené a oprášení je dobré nátěr napustit fermeží. Fermež velmi dlouho schne, proto málo kdo tuto část postupu provádí. Fermež se dá i trochu nahradit bezbarvým luxolem. Ale i ten musíte nechat schnout minimálně 12 hodin. Napustíte-li okna fermeží, musíte ji po zaschnutí dobře obrousit, protože fermež je velice mastná.

Po napuštění věnujte pozornost venkovní straně oken, jak rámu, tak křídlům. Venkovní strana je vždy nejvíce poničena vlivem teplot, větru a deště. Zde bývá dřevo dost měké nebo dokonce i schnilé. Takové dřevo co nejvíce do hloubky vybruste ještě před napouštěním fermežu nebo luxolu.

Vybroušené propadliny vytmelte pouze dvousložkovým polyesterovým tmelem na dřevo. Má název Rapid. Obyčejný akrilátový tmel do venkovního prostředí je nevhodné používat. Vlhkost mu neprospívá. Práce s dvousložkovým tmelem je náračnější. Musíte smýchat tmel s tužidlem v předepsaném poměru. Tyto složky je třeba mezi sebou dokonale promýchat, nejlépe pomocí malé a velké špachtle. Tmel vám po namýchání začne asitak za 5 - 10 minut houstnout s ohledem na okolní teplotu a vlhkost vzduchu. Proto s ním musíte pracovat rychle. Dostane-li se vám do tmelu prach nebo drobné částečky dřeva, tmel nepoužívejte. Nezaschl by. Do tmelu se nesmějí dostat žádné nečistoty. Ani když už vám začne tmel houstnout, také s ním už nepracujte. Můžete s ním jedině podtmelit velkou díru nebo spáru. Ale raději si rozdělávejte jen takové množství, které dokážete zdělat za normální hustoty.

Tmel na nerounou plochu naneste špachtlí nebo dobře se pracuje i s malířskou patentní škrabkou. Dokonale ho stáhněto nebo-li uhlaďte a nechte ho mírně převyšovat přez okolní plochu. I tento tmel se přeci jen jako většina jiných po zaschnutí mírně propadne. Vždy při novém rozdělávání tmulu důkladně očistěte špachtle.

Tmel musí zaschnout do dvou hodin a to bez ohledu na velikost tmelené nerovnosti a to proto, že zasychá na základě chemické reakce. Není-li tomu tak na všech tmelených plochách, mohou být tři příčiny - špatný poměr tmelu a tužidla, málo rozmýchaný tmel s tužidlem nebo velká přítomnost prachu. Zůstává-li tmel i po více než dvou hodinách stále stejně měký, zkuste ho nebo jeho části odstranit a znovu vytmelit.

Máte-li tmel dostatečně tvrdý, je třeba ho do hladka vybrousit. Dvousložkový tmel je po zaschnutí velmi tvrdý a špatně se brousí. Proto ho začněte brousit hrubým skelným papírem a postupně přejděte na jemnější. Skelným papírem bruste na podložce nebo dovolí-li to přístup použíjte vybrační brusku. Dvousložkovým tmelem můžete i nahradit částečně vypadaný sklenářský tmel. Při broušení dávejte pozor, ať nepoškrábete sklo.

Nyní můžete provést základní nátěr. Použíte jakoukoliv základní barvu na dřevo. Ovšem raději dávejte přednost syntetice. u čekkých barev je to například Pragoprimer S - 2070. Na první nátěr se barva musí výce rozředit ředidlem S -6006, tak aby jen slabě kryla. Nátěr nechte schnout 2 - 3 hodiny. Potom ho musíte obrousit. To je velmi důležité. Základní nátěr zůstává po zaschnití a tmel tak na něm můře i velmi špatně držet. Při broušení by se mohl celý tmel vydrolit. Proto jemným skelným papírem č. 80 nátěr přebruste, aby byl drsný.

Chcete-li mít okna opravdu jako nová, provďte plné tmelení. Velmi dobře se pracuje s akrylátovým brusným tmelem. Kelímek z tmelem musíte mít stále uzavřený víkem. Proto poté, co si tmel nanesete na špachtli, nádobu uzavřete. Necháte-li pixlu s tmelem déle otevřenou, tmel začne houstnout, na pourchu se utvoří slupka, z ní vám vzniknou hrudky, s tmelem se bude špatně pracovat a při broušení by se drolil a odpadal.

Tmel nanášejte špachtlí nebo patentní škrabkou na povrch dřeva (základního nátěru) a po nanesení ho hned stahujte, aby vznikla slubá slubka zdaleka necelý milimetr tenká. Velmi důležité je zaplnit škvíry okolo skla na vnitřní straně křídla. Při orosení nebo mití oken tam zatéká voda a vážně poškozuje dřevo. Vytmelená okna přenášejte v čistých hrubých skelných papírech.

Zasychání tmelu závisí na nanesené tloušťce. Tenká vrstva schne desítky minut a silnější několik hodin. Akrilátový tmel nepoužívejte při teplotách nižších než 10 stupňů celsia. Na vytmelenou plochu se nesmí v žádném případě dosta či napršet voda. Tmel by se začal drolit. Po zaschnutí tmel vybrušte skelným papírem č 100 - 120 a okna oprašte. Povrch musí být dokonale hladký.

Nyní papírovou oblepovací páskou oblepte skla. V žádném případě nepoužívejte izolepu. je možné, že by ste měli velké problémi dostat jí pryč. Lepenku nalepte tak, aby se nedotýkala hrany okna. Na skle můžete nechat slabounkou mezírku, ne více než 1 mm širokou. Na protější straně skla pak lepenka musí být nalepena naprosto stejně, tedy musí se přesně kopírovat. Nalepení pásky je velmi důležité. Nejen že vám to ušetří práci obřezávání okolo skla, ale práci to hlavně skvalitní.

Tmel přetřete ještě jednou základní barvou. Tu rozřeďte o něco méně než na první nátěr, skrátka tak, aby kryla. Má-li být konečný nátěr barevná, základní barvu můžete obarvit univerzýlní tónovací barvou. Pozor, musí být opraudu pouze univerzální, tedy i do syntetických barev. Je k dostání ve všech prodejnách barev a laků. Otónovaná základní barva musí být vždy o něco světlejší než konečný vrchní nátěr.

Potom už jen zbývá provéct dva nátěry vrchní barvou. U českých barev je nejčastější používaný a osvědšený email Industrol S - 2013. Ten je lesklý, což se na okna více hodí. Lesklý nátěr se tolik nešpiní jako u matných nátěru a hlavně okna nebudou vypadat jako plastová.

První vrchní nátěr musí být proveden řidší barvou, aby se dobře spojila se základním nátěrem. Druhý nátěr pak provádíme po 24 hodinách. Barvu rozředíme asi tak do 10 %. Vrchní nátěry musíme provádět v čistém, bezprašném prastředí. Na křídlech natíráme každou příčku zvlášť. Nanesenou barvu musíme štětcem pořádně spracovávat (prořezávat). Nátěr se vám sleje tak, že bude na bude naprosto hladký. Nesmějí v něm být vydět tahy po štětci. Do zavadlého nátěru pak už nesmíte mokrým štětcem vstoupit. Potřebujete-li něco dodatečně opravit, tak jedině skusit rozetřít suchým štětcem, aby vám nevznikl tzv. dvojtý film. Objevíte lí v nátěru nějaké smítko, vyndejte ho pomocí nabroušené sirky a nátěr s ní pak roztupujte a on se sleje.

Natřená okna pokládejte na dřevěné lišty a opírejte je o zeď tak, že mezi stěnu a sklo okna vložíte polínko nebo ruličku od toaletního papíru. O něj pak stejným způsobem budete opírat další okna. Při přenášení mějte okno v hrubých skelných papírech, nebo ho držte jen za sklo.

Po zaschnutí nátěru opatrně strhněte lepenku.

Image

Adresa:

Malování pokojů - návody


Telefon:  
E-mail:    
WWW:   /nater_starych_drevenych_oken-29-15-1.html