lupa

Opalování oken

Opalování oken

Logo - obrázek

Opalování oken

Na starých oknech je silná vrstva starého syntetickáho nebo olejového nátěru, místy rozpraskaná a povrch je špinavý a mastný. Takový nátěr je třeba odstranit.

Připravte si vhodné nářadí a prostor, kde budete okna opalovat.

Budete potřebovat opalovací pistoli (horkovzdušný fén), asi 3 cm. ši- rokou špachtly z tvrdší planžety, dále pomocnou špachtly na očištění té, co sní opalujeme, protože se nám ten starý nátěr může lepit a připalovat a ještě se může hodit starý tupý šroubovák na špatně dostupná místa. Při práci používejte ochrané pomůcky.

Pečlivě zakrýjte nábytek. Protože při opalování, ačkoliv se to nezdá, se usazuje velké množství černého popílku. Pod okenní rám položte silnější¨ kartony. vysazená okna je dobré opalovat v nějaké pracovní místnosti nebo přímo venku.

Z oken demontujte kličky a odstraňte všechny přišroubované předměty, ať se nemusíte ničemu vyhýbat.

Pří opalování okenních křídel, chceme-li je opalovat na kozách, musí okno pevně držet, neboť na něj budeme působit určitou silou a nebudeme mít volné ruce, tedy si Je nebudeme moci nijak přidržovat. Proto musíme kozy zatížit a okno připevnit svorkovníky. Okenní křídla ale také můžeme dobře opalovat na zemi opřené o zeď.

Opalování okenních křídel

Snažte se odstranit všechen nátěr. Zbylé nedoškrabky jinak budete muset vybrrousit a to dá podstatně výce práce, proto nespěchejte. Nátěr nahřejte pistolí a poté co vám změkne a začnou se oběvovat pukliny ho spachtlí opatrně seškrábněte, aby vám zůstalo jen dřevo.

Nejlepší je začít vnitřní stranou okolo skla. Zde musíte opalovat velmi opatrně, neboť vám sklo může prasknout. Sklo vydrží dost vysokou teplotu ale hlaveň opalovací pistole vydává teplotu okolo 600 stupňů. a proto vám sklo může snadno prasknout. Zabráníte tomu tak, že pistoli nikdy nenamíříte proti sklu. Na pistoli si můžete nasadit nástavec s širokou hubicí nebo speciální nástavec, který vám z jedné strany sklo zakryje a horký vzduch bude chrlit přímo na vnitřní hranu okna. Nemáte-li žádný nástavec, pří nahřívání nátěru si na sklo přiložte špachtly se kterou opalujete a po nahřátí nátěr odstraňte. Občas šáhněte na sklo a bude-li horké tak, že na něm neudržíte prst, pokračujte v opalování na jiném místě vnitřní vraně křídla a po částečném vychladnutí se k tomuto místu vrátíte. Hlavně postupujte pomalu a pečlivě. Spěchat se rozhodně nevyplatí. I když vám sklo jen malinko napraskne, prasklinka se stejně rozšíří po celém skle.

Na špachtly netlačte velkou silou, raději nátěr více nahřejte. Dřevo byste mohly poškodit. Vznikly bý vám rýhy, nebo se vám může odštípnout tříska a pak budete mít zbytečně více práce s tmalením. Obzvláště dejte větší pozor, chcete-li okno ponechat přírodní.

Pozor na stará sklenářský tmel, je-li hodně popraskáný nebo jinak nepěkný nebo moc přetažený do skla, máte možnost ho po nahřátí také odstranit. Je to ale daleko silnější vrstva než nátěr, a proto ho musíte déle nahřívat. Na sklo přiložte ostrou patentní špachtly. Nahřívejte tmel a špachtlí budete do něj po skle zajíždět a vytlačovat nahoru. Jedině tak vám sklo nepraskne. Teplotu skla stále prstem kontrolujte. Pozor na hřebíčky nebo plíšky, které drží sklo.

Velké plochy nechte nakonec. pokračujte falcem a vnější hranou. Na těchto Místech se nátěr odstraňuje déle a pistolí stejně na velké plochy zasahujete, takže je také částečně nahřejete a dřevo proto nespálíte.

Při opalování rámu dejte pozor okolo omítky, abyste ji hranou ěpachtle zbytečně neponičily. Při opalování venkovní části rámu budete muset chvíli stát na venkovním parapetu. Proto ho důkladně skontrolujte, jestli není nějak uvolněný. Podle předpisů byste měli být jištěni bezpečnostním pásem, který musí být pevně spojen s konstrukcí připevněnou na dveřní zárubni.

Image

Adresa:

Malování pokojů - návody


Telefon:  
E-mail:    
WWW:   /opalovani_oken-29-18-1.html