lupa

Stěrkování

Stěrkování

Logo - obrázek

Stěrkování

Stěrkování provádíme, chceme-li mít stěny naprosto hladké a rovné. Musíte si však dobře připravit podklad. Stěrkování můžeme provádět na panelu, nové vapenné nebo štukové omítce nebo staré omítce po oškrábání a rozmytí malby.

Podklad se musí nejprve vyrovnat běžným sádrováním. Potom je potřeba až po dokonalém zaschnutí provést penetrační nátěr. Penetrát musíte dostatečně rozředit vodou. Málo rozředěná penetrace by mohla na povrchu omítky vytvořit kluzkou sklovinu, na kterou by se vám stěrková hmota špatně nanášela. Penetraci proto rozřeďte vodou v poměru 1:8. Po spenetrování nechte dokonale uschnout.

Stěrkových hmot je velká řada. Můžete zakoupit už namýchanou, tedy k okamžitému použití nebo si stěrku namíchat z prášku. Nejpoužívanější sypká hmota se jmenuje Nivelin. Protože si z něj stěrku musíte namíchat sami, příjde jeho koupě levněji než u rozdělaných hmot. Při rozdělávání Nivelinu dodržujte předepsaný návod. Dočtete se, že nasypaný prášek do studené vody se nechá asi 30 minut působit, než naboptná a pak se rošlehá.

Většina stěrkových materiálů jsou použitelné do tloušťky 1, maximálně 2 mm. Tedy je potřeba, jak již bylo zmýněno vyrovnat téměř všechny nerovnosti například brusnou sádrou Uniflot.

Stěrkovou hmotu natahujeme na zeď širokou špachtlí nebo menším ocelovým zedníckým natahovákem. Jednoduší je to špachtlí, ale trvá to déle. Začněte vždy stropem, nejlépe v rohu u okna. Snažte se stěrku natahovat bez přerušení a udělat tak celý strop a každou jednotlivou stěnu v kuse tak, aby byl celý povrch jednolitý. Nanášejte jen malou vrstvu, ať vám nevznikají šlice nebo krátery. Nanesenou hmotu ještě několikrát uhlaďte. Mareriál je potřeba co nejlépe zpracovat, aby se jednotlivé nanesené plochy spojily v jeden celek.

Při nanášení se vám občas dostane na planžetu špachtle nebo hranu natahováku zrnko štuku nebo jiné nečistoty a bude vám psát (dělat rýhy). Proto špachtli nebo natahovák stále očisťujte. Nanášejte jen čistou stěrku. Vytvoří-li se vám na špachtly hustší hmota, nepoužívejte ji a vyhoďte ji. Z nádoby nabýrejte hmotu jen od zhora. Nepracujete-li se stěrkou, mějte ji uzauřenou. Jinak rychle začne nasychat a v hmotě se začnou vytvářet hrudky.

Po nanesení nechte stěrku dokonale zaschnout. I když se vám stěrka bude zdát suchá, může být u spodu stále ještě dost měká a tu byste při broušení dost poškodili. Je lepší začít s broušením až druhý den.

Broušení stěrky není opraudu nic přijemného. Při broušení vzniká velmi jemný prach, nepřijemný při vdechnutí. Proto dbejte bezpečnostních zásad. Nasaďte si na obličej rsrpirátor. Oblečte si pracovní oblek s dlouhými nohavicemi a rukávy a mějte také rukavice a pokrývku hlavy. Prach nepříjemně působí na pokožku, dráždí ji a vysušuje jako většina sypkých stavebních směsí.

Mějte stále otevřené okno. Při broušení bude létat po místnosti tolik prachu, že v ní nebude téměř nic vidět. Dávejte proto pozor, ať se prach zbytečně nedostane i do dalších místností.

Na broušení je nejlepší brusná mřížka upnutá na podložce (násada pod mřížku). Seženete ji ve všech prodejnách barev a laků nebo v hobbymárketech. Bruste velmi s citem, ať stěrku nevybrousíte až na omítku. Jen tak, aby stěrka byla hladká. Zaoblené nebo kulaté rohy musíte brousit bez podložky. Brusnou mřížku občas vyměňte. Tupá mřížka vám akorád způsobý rýhy. Bruste všemi různými směry nebo krouživými pohyby. Také střídejte při práci ruce. Občas se běžte nadýchat čerstvého vzduchu.

Přez velké množství prachu můžete přehlédnout špatně vybroušená místa, proto po prvním obroušením a opadnutím prachu ještě všechny stěny zkontrolujte a případně dobruste.

Zbavte se veškerého prachu. Něce se dá smést, ale zbytek musíte odsát vysavačem. Musíte vyluxovat i stěny. Na omítce nesmí zůstat vůbec žádný prach. Určitě si všimnete spousty propadlých nebo vybroušených míst. Neváhejte a vše dostěrkujte maliřekou patentní škrabkou. Stěrka, jelikož bude nanesena jen v tenké vrstvě vám rychle zaschne a budete ji moc brzy přebrousit.

Obroušenou stěrku napusťte penetrací, kterou rozředíte vodou v poměru 1:5. Penetrování provádějte pouze štětkou a je velmi důležité stěrku kvalitně napustit. Penetrace se musi dostatečně vpít a celou stěrku dostatečně napustit.

Konečné malování provádějte pouze malířkkým válečkem, aby na ploše stěny byla vidět pouze struktura, kterou váleček po sobě zanechává. O válečkování se více dozvíte na odkaze malování válečkem.

Image

Adresa:

Malování pokojů - návody


Telefon:  
E-mail:    
WWW:   /sterkovani-28-21-1.html