lupa

Tapetování

Tapetování

Logo - obrázek

Tapetování

Vhodný podklad pro tapetování může být panel, nová nebo stará, oškrábaná a rozmytá vápanná omítka nebo sádrokarton či dřevotřískové desky. Každý z těchto podkladů musíte před tapetováním napustit tapetářským lepidlem a nechat zaschnout. Na omítkách vyspravte nerovnosti, protože tapety nemusí vše schovat. Před prací demontujte zásuvky a vypínače.

Tapetovat nelze na starou malbu nebo na staré tapety. Tyto povrchy musíte odstranit (viz odstraňování tapet a škrábání malby).

Tapet je několik druhů. Nejčastější je pestrukta. To je tapeta napodobujíci povrch omítky na kterou se maluje a klasické papírové tapety z různými vzory, určíté tloušťky nebo hrubosti povrchu papíru. U těchto tapet je postup stejný.

Rozdělejte si lepidlo na tapety. To seženete všude, kde se tapety prodávají a není třeba řešit značku nebo cenu. všechny jsou téměř stejná. Lepidlo nasypete za stálého mýchání do studené vody, poměr je vždy uvedený na obalu lepidla a necháte 30 minut působit. Potom lepidlo promýcháte a rošleháte, případně přiředíte.

Pokud tapeta nemá slohový vzor, tedy pokud se nemusí nastavovat, začněte tím, že si naměříte a nastřiháte potřebný počet pásů. Potom si první 3 - 4 tapety namočte. Na rozloženou tapetu položenou nejlépe na podlaze z PVC naneste malířskou štětkou dostatečné množství lepidla. Potom namazanou tapetu musíte solžit a to oběma konci ke středu a ještě jednou přeložte. Lepidlo se vám nesmí dostat na lícní stranu. Takto složená tapeta se nechá minimálně 10 minut změknout.

První pás tapety dejte do rohu nebo zároveň se zárubní dveří. Lepíte-li první tapetu do rohu a je možné, že je roh křivý, měli by jste pomocí provázku a olovnice udělat ve vzdálenosti 53,5 cm od rohu svislou přímku, podle které budete tapetu lepit, aby byla v rovině. Před nalepením tapety si slabě natřete i stěnu. Tapetu lepíme tak, že rozvinete zatím jen horní polovinu a osadíte ji přesně na stěnu. Po přilepení vršku rozvynete celou tapetu a začnete ji uhlazovat. Použíjte kartáč speciální na tapety. Má na krajích dlouhé chlupy. Tapetu sním karáčujte nejprve od shora dolů a potom od středu do stran, skrátka tak, aby se vytlačilo přebytečné lepidlo a vzduchové bubliny. Na konec odstřihněte přebývajíci spodek tapety.

Tapety lepte jednu vedle druhé. Pozor, ať se nikde nepřekrývaj nebo ať nemáte nikde ulice. Máte-li tapetu a stěnu dostatečně namočenou, s tapetou můžete po stěně téměř jezdit a když se vám tapeta opravdu nepovede přesně usadit, můžete ji celou sundat a skusit znovu po přemazání nalepit.

Budete-li lepit tapetu přes zásuvku nebo vypínač, vypněte proud. Tapetu běžným způsobem přilepte na zeď a až se s kartáčováním dostanete k zásuvce, tapetu nožíkem propýchejte přesně podle zásuvkového otvoru a nůžkama odstříhejte. Pozor, ať se nedostřižky tapety nedotýkají měděných či hliníkových částí v vásuvce.

Lepíte-li tapety se slohovým vzorem, nezapomeňte, že na sebe musí horizontálně i vertikálně navazovat. Proto musíte mít i nějakou rezervu tapet, protože budete mít hodně odstřižků. zde si dopředu žádné tapety připravovat nemůžete.

Většina tapet, které se takto musí nastavovat jsou dnes vyráběny z lepšího materiálu, a tapety se vůbec nemusí mazat lepidlem. Dávejte radiji při koupi takovýmto tapetám přednost. Poraďte se proto s prodejcem tapet. Uhlazení a kartáčování je stejné jako u klasických tapet.

Nalepené tapety můžete začistit dřevěnou, papírovou nebo polystirénovou lištou, které se přilepují nebo přibíjejí ocelovými hřebíčky.

Nalepili jste-li na stěny pestruktu, po zaschnutí ji dvakrát natřete klihovou nebo disperzní barvou. Barva by měla být na oba nátěry hustší, aby se pod vrstvou barvy schovaly přechody mezi jednotlivými pásy. Můžete použít malířský váleček i štětku. Vršky tapety můžete začistit akrylátovým tmelem v tubě (viz akrilátování).

Image

Adresa:

Malování pokojů - návody


Telefon:  
E-mail:    
WWW:   /tapetovani-30-24-1.html